![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Dokładnie umyj truskawki i pozbaw je szypułek. Umieść je w rondelku i gotuj na średnim ogniu przez 20–30 minut, co chwilę mieszając.
Dodaj do rozgotowanych truskawek łyżeczkę agaru, łyżeczkę stewii i odrobinę soli. Zdejmij garnek z ognia i jeszcze gorący dżem przelej do przygotowanych słoiczków. Uważaj, żeby nie zabrudzić gwintów, które mogłyby się rozszczelnić podczas gotowania.
Mocno dokręć pokrywki, obróć je do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia.
Przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 1–3 tygodni albo pasteryzuj w 85°C przez 25 minut.
Uwaga: na taką ilość dżemu będziesz potrzebować dwóch słoików.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Pyszny dzem truskawkowy ,tylko ze ja zamiast 1 łyżeczki stewi dodalam 2 łyżki cukru trzcinowego. Polecam😋
Zastanawiam się, jak zrobić zdrowy dżem może pół roku?
Tłumaczenie automatyczne
Wspaniały
Tłumaczenie automatyczne