Przekładaniec biszkoptowy z kiwi
- 510 min.
- 28 min.
- Średnie
- 20 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 235 Kcal
- 9 g białek
- 9 g tłuszczów
- 27 g węglowodanów
Składniki
- 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 38 g skrobi kukurydzianej
- 12 g proszku do pieczenia
- 65 g masła
- 65 ml wody
- 5× jajka (rozmiar M)
- 75 g cukru trzcinowego kryształu
- 400 ml wody
- 1 kg półtłustego twarogu
- 90 g miodu (rozpuszczonego)
- 400 g kwaśnej śmietany (12% tłuszczu)
- 20 g agaru w proszku
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokryj blachę (najlepiej taką z wysokim brzegiem) papierem do pieczenia.
Zacznij od zrobienia biszkoptu. Do dużej miski przesiej mąkę orkiszową, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Następnie na wolnym ogniu rozgrzej w rondelku masło. Zdejmij rozpuszczone masło z ognia, dodaj do niego 65 ml wody, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
W międzyczasie w dużym naczyniu ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Do piany dodaj sukcesywnie łyżkami 40 g cukru trzcinowego, ciągle ubijając. Piana powinna błyszczeć.
W drugim naczyniu ubij na kogel-mogel żółtka z pozostałymi 35 g cukru. Delikatnie wymieszaj łyżką kogel-mogel z pianą z białek. Ostrożnie przesyp do jajek mąkę z proszkiem do pieczenia i skrobią, a na sam koniec dodaj ostudzone masło z wodą. Delikatnie wymieszaj, przelej ciasto na blachę i piecz przez 20–22 minut w temperaturze 175–180°C.
Pozostaw spód do ostygnięcia na ok. 2 godziny. Kiedy ciasto wystygnie, przygotuj masę serową. W małym rondelku zagotuj 400 ml wody. W dużej misce wymieszaj twaróg, miód i kwaśną śmietanę. Kiedy woda się zagotuje, wsyp do niej agar w proszku. Zmniejsz ogień na średni i mieszaj przez ok. 30 sekund, aż zgęstnieje. Ostrożnie przelej ją do naczynia z masą serową i dokładnie wymieszaj. Rozsmaruj masę na biszkopcie i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny lub całą noc.
Kiedy ciasto będzie dobrze schłodzone, obierz kiwi i pokrój je na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Następnie rozłóż owoce na kremie.
W garnku zagotuj 500 ml wody, dodaj budyń w proszku i miód. Ciągle mieszając, gotuj na średnim ogniu przez 1–2 minuty, aż masa zgęstnieje. Polej masą budyniową owoce na kremie serowym, dokładnie ją rozsmaruj i ponownie wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Gotowego przekładańca pokrój na kawałki i podawaj. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Świetne, orzeźwiające na lato.
Tłumaczenie automatyczne
Wszystkim bardzo smakował, jednym słowem doskonały deser z kiwi
Tłumaczenie automatyczne
Zrobiliśmy zgodnie z instrukcją, tylko miód zastąpiliśmy syropem z cykorii. Doskonałe w smaku i łatwe w przygotowaniu.
Tłumaczenie automatyczne