SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 382 Kcal
  • 19 g białek
  • 5 g tłuszczów
  • 60 g węglowodanów

Składniki

6 porcje

Etykiety

Sposób przygotowania

1

Mąkę przesiej do dużej miski. Pośrodku zrób dołeczek i wkrusz drożdże. Dodaj 150–200 ml mleka, wsyp sól i 2 łyżeczki cukru trzcinowego. Poczekaj 5–10 minut, aż powstanie zaczyn.

2

Do miski dodaj resztę letniego mleka, wymieszaj ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 45–60 minut w ciepłe miejsce.

3

Ciasto nabieraj łyżką i na specjalnej patelni do racuchów albo patelni nieprzywierającej uformuj racuszki, smaż przez 2 minuty z każdej strony.

4

* Jeżeli masz patelnię starego typu, przed smażeniem wysmaruj ją olejem albo innym tłuszczem.

Nasza rada
Racuchy podaliśmy z przetartymi pieczonymi śliwkami i kleksem kwaśnej śmietany. Śliwki wystarczy wypestkować i dusić przez 40 minut z łyżeczką miodu, a następnie zapiekać przez 15 minut w temperaturze 170–180°C.
Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Katka Bartošová
17. listopada 2022

Niewiele smaku i prawie niemożliwe jest ich ugotowanie.

Tłumaczenie automatyczne

Jana Hubová
13. maja 2021

Do jutra posmakuję Livanecky, jednak ciężko mi było! Mam naleśnik z nieprzywierającą powierzchnią, ale nadal wolę olej koksowy. Chleba byłoby dużo (z funta mąki) ok 20. Jednak pierwsze 2 partie musiałem wyrzucić, bo nie paliły się prawidłowo - trzeba mieć gorącą patelnię na słaby płomień i oszacować ilość testu (taka sama procedura jak w przypadku naleśników). Byłem zadowolony z ostatniej partii. Ale na pewno spróbuję ponownie.

Tłumaczenie automatyczne

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu