Krem z orzechów laskowych
- 15 min.
- 15 min.
- Średnie
- 1 sztuka
Jemy zdrowo – szybko i prosto
Strona 160Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 2180 Kcal
- 46 g białek
- 176 g tłuszczów
- 99 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wsyp orzechy i piecz przez około 10 minut w temperaturze190–200°C.
Orzechy wyjmij z piekarnika i usuń cienkie skórki (najlepiej wsypać je na ściereczkę i pocierać o siebie, aż skórki same zejdą).
Orzechy umieść w blenderze i miksuj aż do uzyskania gładkiej pasty. Do blendera dodaj kakao, miód, sól, olej i miksuj dalej.
Pod koniec stopniowo dodawaj mleko i zmiksuj wszystko na gładką masę.
Krem z orzechów laskowych przechowuj w zamkniętym szklanym naczyniu.
W lodówce zachowa świeżość przez około 3 tygodnie.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo smaczne, następnym razem zrobię więcej słodyczy dla reszty rodziny.
Tłumaczenie automatyczne
Przetworzyłem pierwsze trzy pozycje, a także z orzechów włoskich. Smak jest ostrzejszy, ale dobry.
Tłumaczenie automatyczne
Zrobiłam go ze zwykłego mleka i krem wyszedł dość gęsty, zwłaszcza gdy jest w lodówce. Więc dodałam trochę więcej mleka i jest pyszne.
Tłumaczenie automatyczne