

Hiszpańska tortilla z cukinią i ricottą
15 min.
30 min.
Łatwe
8 porcje

Jemy zdrowo i smacznie
Strona 178Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 133 Kcal
- 9 g białek
- 9 g tłuszczów
- 4 g węglowodanów
Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)
- Aplikacja bez reklam
- Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
- Ulubione przepisy dostępne offline
Składniki
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
200 g cukinii zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, posól i odcedź na sitku. Nadmiar wody wyciśnij.
Cukinię umieść w naczyniu, dodaj ricottę, serek wiejski, drobno pokrojoną cebulę, wyciśnięty czosnek, sól, musztardę i jajka.
Ciasto wlej do formy do tart natłuszczonej 2 łyżkami oliwy. Pozostałe 200 g cukinii pokrój w plasterki i równomiernie rozłóż na cieście.
Piecz przez około 30 minut w temperaturze 170–180°C.
* Ricotta to biały ser o zawartości tłuszczu 6–15%. Produkowany jest z serwatki mleka koziego, owczego lub krowiego. Konsystencją przypomina twaróg.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
smak ciekawy.. lubię jeść coś innego pieczenie było ok. godziny a nie jak przepisie 30 min. i w temp. 200st
Pyszne. Ricottę zastąpiłam już serkiem wiejskim. To nadal jest pyszne.
Tłumaczenie automatyczne
Niezwykła konsystencja, ale wspaniały smak. Cukinię oczyściłam, dodałam świeżą bazylię, suszone oregano, pieprz i podsmażyłam cebulę na patelni przed dodaniem do mikstury. Jedyny minus to to, że planowane 30 min. dodano dodatkowe 30 minut w 180°C. w 200C.
Tłumaczenie automatyczne