SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt
Znasz z naszej książki kucharskiej

Jemy zdrowo i smacznie

Strona 178Dowiedz się więcej o książce

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 133 Kcal
  • 9 g białek
  • 9 g tłuszczów
  • 4 g węglowodanów

Składniki

8 porcje

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2

200 g cukinii zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, posól i odcedź na sitku. Nadmiar wody wyciśnij.

3

Cukinię umieść w naczyniu, dodaj ricottę, serek wiejski, drobno pokrojoną cebulę, wyciśnięty czosnek, sól, musztardę i jajka.

4

Ciasto wlej do formy do tart natłuszczonej 2 łyżkami oliwy. Pozostałe 200 g cukinii pokrój w plasterki i równomiernie rozłóż na cieście.

5

Piecz przez około 30 minut w temperaturze 170–180°C.

6

* Ricotta to biały ser o zawartości tłuszczu 6–15%. Produkowany jest z serwatki mleka koziego, owczego lub krowiego. Konsystencją przypomina twaróg.

Nasza rada
Do tortilli możesz dodać na przykład suszone pomidory albo oliwki.
Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Brygida Zdrzalek
12. listopada 2023

smak ciekawy.. lubię jeść coś innego pieczenie było ok. godziny a nie jak przepisie 30 min. i w temp. 200st

ocen_1419010
Bajor Márta
22. sierpnia 2023

Pyszne. Ricottę zastąpiłam już serkiem wiejskim. To nadal jest pyszne.

Tłumaczenie automatyczne

7dn6b85hnkprivaterelayappleidcom
14. lipca 2023

Niezwykła konsystencja, ale wspaniały smak. Cukinię oczyściłam, dodałam świeżą bazylię, suszone oregano, pieprz i podsmażyłam cebulę na patelni przed dodaniem do mikstury. Jedyny minus to to, że planowane 30 min. dodano dodatkowe 30 minut w 180°C. w 200C.

Tłumaczenie automatyczne

ocen_1436955
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu