Hiszpańska tortilla z cukinią i ricottą
- 15 min.
- 30 min.
- Łatwe
- 8 porcje
Jemy zdrowo i smacznie
Strona 178Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 133 Kcal
- 9 g białek
- 9 g tłuszczów
- 4 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
200 g cukinii zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, posól i odcedź na sitku. Nadmiar wody wyciśnij.
Cukinię umieść w naczyniu, dodaj ricottę, serek wiejski, drobno pokrojoną cebulę, wyciśnięty czosnek, sól, musztardę i jajka.
Ciasto wlej do formy do tart natłuszczonej 2 łyżkami oliwy. Pozostałe 200 g cukinii pokrój w plasterki i równomiernie rozłóż na cieście.
Piecz przez około 30 minut w temperaturze 170–180°C.
* Ricotta to biały ser o zawartości tłuszczu 6–15%. Produkowany jest z serwatki mleka koziego, owczego lub krowiego. Konsystencją przypomina twaróg.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Poprawiłam go prażonym boczkiem i odrobiną mąki. Potem było znakomicie 😋
Tłumaczenie automatyczne
Zupełnie nie nasz gust, czas pieczenia w 200 stopniach to 1 godzina. Wyobrażam sobie użycie prawdziwej bazy do tarty
Tłumaczenie automatyczne
Smakuje trochę jak jajecznica z piekarnika, ogólne nic szczególnego