Deser serowo-czekoladowy
- 25 min.
- 3 min.
- Łatwe
- 4 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 262 Kcal
- 14 g białek
- 16 g tłuszczów
- 14 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Najpierw przygotuj ciemny krem. Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej*, a następnie odstaw ją na 2 minuty.
W międzyczasie w drugim naczyniu ubij 250 g twarogu i łyżkę miodu. Kiedy czekolada ostygnie, sukcesywnie dolewaj ją do sera, ciągle ubijając, aż wszystkie składniki połączą się w zwartą, gęstą masę. W trzecim naczyniu ubij wszystkie składniki na jasny krem.
Przygotuj sobie 4 małe szklanki lub słoiczki. Wlej do każdej ¼ ciemnego kremu, a następnie ¼ jasnego. Przed podaniem wstaw deser na co najmniej 15 minut do lodówki.
Przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 3–4 dni.
* Do przygotowania kąpieli wodnej potrzebujesz dwóch pasujących do siebie naczyń, najlepiej garnka i miski (szklanej lub ze stali nierdzewnej). Połam czekoladę na kawałki i wsyp ją do miski, a do garnka nalej tylko tyle wody, by jej powierzchnia nie dotykała dna miski. Zagotuj wodę, zmniejsz ogień na wolny i włóż do garnka miskę z czekoladą. Pamiętaj, jej dno nie może dotykać powierzchni wody! Ciągle mieszając, rozpuść czekoladę nad gorącą parą. Potrwa to 2–3 minuty.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Wyśmienite, na wierzch dodałam roztopioną czekoladę i pozostawiłam na chwilę do ostygnięcia w zamrażarce. Przeze mnie
Tłumaczenie automatyczne
szybko i bardzo dobrze
Tłumaczenie automatyczne
Bardzo dobre, córka stwierdziła, że smakuje lepiej niż Termix.
Tłumaczenie automatyczne