Ciasto jogurtowe z morelami
- 40 min.
- 35 min.
- Łatwe
- 10 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 191 Kcal
- 6 g białek
- 6 g tłuszczów
- 26 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180–185°C. Pokryj blachę (30 × 40 cm) papierem do pieczenia.
W misce rozbij 2 jajka, dodaj miód i ubij je trzepaczką na kogel-mogel.
Dodaj jogurt, ekstrakt waniliowy, mąkę orkiszową, mleko, proszek do pieczenia, szczyptę soli i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszaj. Wyrób rzadkie, lejące się ciasto i przelej je na blachę.
Usuń pestki z moreli i pokrój je w ćwiartki. Lekko wciśnij w ciasto kawałki owoców. Posyp placek płatkami migdałów.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30–35 minut w 180–185°C.
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je na 30 minut do ostygnięcia. Pokrój na kawałki i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo dobry
Tłumaczenie automatyczne