Ciasto budyniowe
- 80 min.
- 45 min.
- Średnie
- 9 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 200 Kcal
- 8 g białek
- 6 g tłuszczów
- 35 g węglowodanów
Składniki
- 100 g płatków owsianych górskich
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 2× żółtko
- 2× białko jajka
- 2 łyżki holenderskiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego
- 30 g białka serwatkowego o smaku czekoladowym
- 400 ml wody
- 250 ml półtłustego mleka
- 2× opakowanie budyniu waniliowego w proszku (2× 37 g)
- 6 łyżek stewii w płynie
- 200 g ()
- sól
Etykiety
Sposób przygotowania
Zblenduj płatki na mąkę, dodaj mąkę orkiszową, żółtka, kakao, proszek do pieczenia, rozpuszczony olej kokosowy, izolat białkowy i wodę.
Ubij białka na pianę i dodaj ją do mąki z olejem i żółtkami. Ostrożnie wymieszaj. Przelej masę do małej brytfanny lub keksówki pokrytej papierem do pieczenia i przecz przez 10–15 minut w temperaturze 170–180°C.
W międzyczasie przygotuj dwa budynie. Odpowiednie proporcje wody i mleka to 1:1 (lub mniej wody, by budyń był gęsty). Dosłodź go stewią lub ulubionym syropem i rozsmaruj na upieczonym cieście.
Posyp budyń owocami i piecz przez kolejnych 30 minut.
Pokrój dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Chwalono, że było bardzo dobrze.
Tłumaczenie automatyczne
To bardzo dobrze, że mam problem z niejedzeniem słodyczy :)
Tłumaczenie automatyczne
Bardzo dobre ciasto! Na pewno zrobię to ponownie. Zamiast wody dodałam 2 łyżki cukru trzcinowego i mleka. Jest cudownie miękki, a ciasto miękkie. Polecam wszystkim, którzy mają ochotę na słodycze.
Tłumaczenie automatyczne