
Jemy zdrowo i smacznie

Rozgrzej piekarnik do 220–230°C.
Paprykę umyj, wstaw do piekarnika i piecz w 230°C. Kiedy zaczną na niej powstawać czarne pęcherzyki, ostrożnie wyjmij ją z piekarnika i włóż do czystej cienkiej reklamówki lub woreczka. Dzięki temu łatwiej będzie usunąć skórkę. Po ostygnięciu obierz paprykę i usuń gniazdo nasienne.
Paprykę wrzuć do blendera, dodaj wszystkie pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę.
Gotową pastę przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 5 dni.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo smaczne, użyłam dwa razy więcej papryki i doprawiłam chili. Wysiłek związany z pieczeniem własnej papryki był dla mnie zbyt duży, kupiłam słoik smażonej papryki w tureckim sklepie.
Tłumaczenie automatyczne z języka niemieckiego
Tak 8/10. Lubię pastę, dałam więcej czosnku😊
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
Było znakomicie, ostatni raz tego nie robię :) Po prostu nie miałam samodzielnie suszonych pomidorów, więc dałam trochę pesto z suszonych pomidorów.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego