Tortille z mąki razowej – przepis podstawowy
- 35 min.
- 5 min.
- Średnie
- 16 sztuki
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do dużego naczynia.
Wymieszaj.
Dodaj sól, zimny olej kokosowy i wodę. Wyrób ciasto gołymi rękami. Wyrabiaj przez 5 minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek.
Przełóż ciasto na stolnicę lub czysty blat.
Ciasto będzie się trochę kleić, dlatego najlepiej posmarować blat czy stolnicę i ręce odrobiną oleju. Wyrabiaj przez kolejne 4 minuty. Olej stopniowo się wchłonie, więc jeśli ciasto nadal się klei, dodaj jeszcze odrobinę oleju.
Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj je ściereczką i odstaw na 10 minut.
Uformuj ok. 16 kulek podobnej wielkości, mieszczących się w dłoni.
Na stolnicy posypanej resztką mąki rozwałkuj każdą kulkę w cienką tortillę.
Gotowe tortille piecz na wolnym ogniu na suchej patelni przez 3 minuty z każdej strony. Kiedy na powierzchni zaczną powstawać pęcherzyki powietrza, obróć i piecz przez kolejne 2–3 minuty.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Udany przepis. Oczywiście ciasto zrobiłem w robocie. W ogóle się nie przykleja. Po prostu myślę, że uczyniłem je naprawdę cienkimi, ale nadal nosiły je razem. Pytanie czy to surowiec czy książka kucharska 🤔
Tłumaczenie automatyczne
co ciekawe
Tłumaczenie automatyczne
Zrobiłam jako dodatek do hummusa i znakomicie 👍
Tłumaczenie automatyczne