Grahamki z mąki orkiszowej – przepis podstawowy
- 105 min.
- 25 min.
- Łatwe
- 12 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 191 Kcal
- 7 g białek
- 5,3 g tłuszczów
- 30,7 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Wymieszaj w kubku wodę, mleko, cukier i pokruszone drożdże. Odstaw w ciepłe miejsce, aby powstał zaczyn.
Mąkę przesiej do dużej miski i wymieszaj z gotowym zaczynem, solą i olejem.
Naczynie z ciastem przykryj ściereczką i odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (potrwa to około godziny).
Blachę pokryj papierem do pieczenia.
Z ciasta uformuj bułeczki i ułóż je na blasze. Jeżeli ciasto zbytnio się klei, podsyp je mąką. Odstaw na 15 minut, żeby jeszcze podrosły.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220°C.
Jeżeli lubisz bułki dyniowe, bezpośrednio przed pieczeniem posmaruj je odrobiną wody i posyp pestkami dyni.
Blachę umieść w piekarniku i piecz przez 25 minut w temperaturze 220°C.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Świetne, łatwe, pyszne. Zamiast dyni użyłam słonecznika i też wyszło super :)
Tłumaczenie automatyczne
Świetnie!
Tłumaczenie automatyczne
Szybkie i smaczne! Następnym razem spróbuję na zakwasie zamiast drożdży.
Tłumaczenie automatyczne