Biszkopt z truskawkami
- 50 min.
- 40 min.
- Łatwe
- 10 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 286 Kcal
- 9 g białek
- 8 g tłuszczów
- 32 g węglowodanów
Składniki
- 2× jajka (rozmiar M)
- 100 g masła (rozpuść)
- 50 g miodu
- 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 300 ml półtłustego mleka
- 100 g kwaśnej śmietany (12% tłuszczu)
- 1 łyżka skórki pomarańczowej (drobno utartego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300 g świeżych truskawek (przepoławiać)
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180–185°C. Pokryj blachę (30 × 40 cm) papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszaj 2 jajka, rozpuszczone masło i miód.
Dodaj suche składniki: mąkę orkiszową, mleko, kwaśną śmietanę, drobno utartą skórkę z pomarańczy, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Wyrób rzadkie ciasto.
Przelej je na blachę. Na wierzchu rozłóż połówki truskawek i lekko wciśnij je w ciasto.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30–35 minut w 180–185°C.
Po upieczeniu pozostaw biszkopt na 40 minut do ostygnięcia.
Pokrój na kawałki i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
doskonały.
Tłumaczenie automatyczne
Doskonałe ciasto na zdrową bańkę :)
Tłumaczenie automatyczne