Makaron pełnoziarnisty
Makaron pełnoziarnisty jest o wiele zdrowszy od zwykłego makaronu. Wynika to z faktu, że do ich produkcji używa się pełnych ziaren, które są pełne ważnych składników odżywczych. W sklepach można znaleźć duży wybór makaronów pełnoziarnistych. Można znaleźć makarony orkiszowe, żytnie i jęczmienne razowe. Wszystkie odmiany zawierają dużo błonnika i mają niższy indeks glikemiczny. Ich zaletą jest również to, że nie trzeba ich rozgotowywać. Najlepszy pełnoziarnisty makaron powinien zawierać od 4,5 do 5 g białka na 100 g makaronu, minimalną ilość sodu i tylko 1,1 g tłuszczu. Makaron razowy gotuje się nieco dłużej niż zwykły. Zawsze wkładaj je do wrzącej, osolonej wody. Makaron razowy jest składnikiem wielu zdrowych przepisów, na przykład z kurczakiem lub warzywami.