Kasza jaglana
Proso, z którego wytwarza się kasza jaglana, jest starożytną rośliną uprawną pochodzącą z Azji. Kasza jaglana jest naturalnie bezglutenowa, lekkostrawna i korzystna dla zdrowia. Zawierają błonnik, witaminy i minerały, z których najważniejszy jest krzem, rzadko występujący w żywności. Ich główne działanie polega na tym, że dostarczają organizmowi potrzebnej energii, więc są świetne na ogólne wyczerpanie. Działają one również jako balsam dla skóry i wzmacniają kości. Gotowanie kasze nie jest trudne. Najpierw należy je kilkakrotnie opłukać i sparzyć gorącą wodą, aby pozbyć się goryczy. Przełożyć je do garnka, zalać podwójną ilością wody i gotować 12-15 minut. Odsączyć nadmiar wody. Wykorzystaj je do przygotowania słodkich kaszek lub deserów, będą też pyszne w przepisach na dania wytrawne.