Curry z dyni i ciecierzycy na mleku kokosowym
- 20 min.
- 55 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 634 Kcal
- 16 g białek
- 28 g tłuszczów
- 90 g węglowodanów
Składniki
- 320 g czarnego ryżu (waga na sucho)
- 300 g miąższu dynii masłowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2× mała biała cebula
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 240 g gotowanej ciecierzycy
- 400 g krojonych pomidorów z puszki (bez skórki)
- ½× sok z cytryny
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 100 g pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
Przepłucz ryż w zimnej wodzie i ugotuj go do miękkości (ok. 30–40 minut).
Miąższ dyni pokrój w kostkę. Obierz i drobno posiekaj cebulę.
Na dużej, głębokiej patelni lub w woku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i smaż ją na wolnym ogniu przez 1–2 minuty. Następnie dodaj pokrojoną dynię, przyprawę curry, kumin i ugotowaną ciecierzycę. Wymieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty.
Podlej mlekiem kokosowym, dodaj krojone pomidory, przykryj pokrywką i duś przez 12 minut.
Zdejmij z ognia i dodaj do curry umyte pomidorki koktajlowe (całe lub przekrojone na pół, w zależności od ich rozmiarów) oraz sok z połowy cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym ryżem.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Właśnie zauważyłem, że w punkcie 4 jest błąd. Jest napisane, że dodaj mleko kokosowe i obrane pomidory, powyższy przepis mówi, że puree z pomidorów 🙈
Tłumaczenie automatyczne
Pyszne!!
Tłumaczenie automatyczne