Tort red velvet
- 215 min.
- 45 min.
- Średnie
- 16 porcje
Jemy zdrowo i smacznie
Strona 144Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 277 Kcal
- 7 g białek
- 17 g tłuszczów
- 24 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Buraczki zmiksuj blenderem na gładką masę i wrzuć do dużego naczynia. Dodaj balsamico, miód, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszaj.
Czekoladę rozgrzej w kąpieli wodnej i dodaj do ciasta.
Ciasto wlej do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Włóż do rozgrzanego piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160–170°C i piecz przez 40-45 minut.
W międzyczasie przygotuj krem. Oba serki, miód i ekstrakt waniliowy zmiksuj blenderem na gładką masę.
Dodaj 3 łyżki skrobi i wstaw do lodówki.
Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia na kratce. Następnie przetnij je wzdłuż dwa razy.
Połową kremu posmaruj obie środkowe warstwy, a drugą połową wierzch i boki tortu.
Wygładź za pomocą szpachelki cukierniczej i wstaw tort na co najmniej 3 godziny do lodówki.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo dobre, właśnie dosłodziłem
Tłumaczenie automatyczne
bardzo dobre, ale nie za słodkie dla rodziny
Tłumaczenie automatyczne
Zadowolenie, chociaż do kremu musiałam dodać więcej miodu niż łyżeczkę, a kremu, który powinien być na bokach, było niby wszędzie, ale i tak jestem mega zadowolona. 🖤
Tłumaczenie automatyczne