Sernik truskawkowy z mascarpone
- 207 min.
- 80 min.
- Średnie
- 12 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 318 Kcal
- 5 g białek
- 24 g tłuszczów
- 19 g węglowodanów
Składniki
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietany
- 80 g ksylitolu (może być zastąpiony przez cukier trzcinowy)
- 2× jajka (rozmiar M)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300 g świeżych truskawek (do dekoracji)
- 220 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 20 cukier puder trzcinowy
- 1 g proszku do pieczenia
- 100 g masła (pokroić na mniejsze kawałki)
- 1× żółtko
- 2 łyżki wody
Etykiety
Sposób przygotowania
Wymieszaj mąkę, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie, sukcesywnie dodając schłodzone masło, żółtko i 1–2 łyżki wody. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw je na 2 godziny do lodówki.
W międzyczasie przygotuj krem: ubij mascarpone, kremówkę i ksylitol. Uwaga, masa nie powinna być zbyt zbita. Ubijaj, aż wszystkie składniki się połączą, a krem będzie lekki i puszysty. Dodaj do niego jajko i ekstrakt waniliowy.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw je na 5 minut w temperaturze pokojowej, by trochę zmiękło. Posyp stolnicę lub blat odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto na okrągły placek o grubości ok. 3 mm. Pokryj tortownicę (⌀ 21 cm) papierem do pieczenia, a następnie ułóż w niej rozwałkowane ciasto. Jego brzegi powinny mieć ok. 4 cm wysokości.
Przykryj folią aluminiową i wsyp na nią trochę suchej fasoli, która obciąży ciasto i zapobiegnie jego podnoszeniu i pękaniu. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C, a następnie zdejmij folię i piecz przez kolejnych 8–10 minut na złoty kolor.
Zmniejsz temperaturę do 160°C, wyjmij upieczony spód z piekarnika i przelej na niego masę serową. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez 1 godzinę.
Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia w piekarniku. Następnie udekoruj truskawkami i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Jest bardzo smacznie, dziękujemy😀
Tłumaczenie automatyczne
Ciasto na korpus było trudniejsze w obróbce, było sztywne i kruche, raczej nie dało się go rozwałkować, na koniec wcisnęłam je do formy. Udekorowałam warstwą truskawek i konfiturą truskawkową z żelatyną. Ciasto bardzo nam smakowało.
Tłumaczenie automatyczne
Pięknie upieczone, biszkoptowe body, nadzienie Smetany, nie wkładam wanilii, polecam ❤️
Tłumaczenie automatyczne