Sernik na zimno na spodzie czekoladowym
- 340 min.
- 20 min.
- Średnie
- 10 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 300 Kcal
- 13 g białek
- 21 g tłuszczów
- 17 g węglowodanów
Składniki
- 4× jajka (rozmiar M)
- 40 g miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki półtłustego mleka krowiego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 2 łyżki holenderskiego kakao
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 175–180°C.
Zacznij od zrobienia spodu. Przygotuj 2 naczynia. Do jednego wbij żółtka, a do drugiego białka. Do naczynia z żółtkami dodaj miód i olej, ubij wszystko na kogel-mogel. Następnie dodaj 3 łyżki mleka, proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Wyrób dość rzadkie ciasto. Odstaw na chwilę.
Białka ubij na sztywną pianę. Ostrożnie wymieszaj pianę z białek z ciastem.
Przygotuj formę (⌀ 25 cm) i pokryj ją papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175–180°C. Piecz przez 12–15 minut.
Upieczony spód pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 35–40 minut.
W międzyczasie przygotuj niewielki rondelek i na średnim ogniu zagotuj w nim 200 ml wody. Zanim woda się zagotuje, w dużej misce wymieszaj twaróg i miód. Następnie wsyp do wrzątku agar-agar i gotuj przez 30 sekund na średnim ogniu. Wlej zawartość rondelka do naczynia z twarogiem i dokładnie wymieszaj. Rozsmaruj masę na upieczonym spodzie i wstaw na co najmniej 4 godziny do lodówki.
Kiedy masa zastygnie, przygotuj kąpiel wodną. Będziesz potrzebować garnka i miski (najlepiej szklanej lub nierdzewnej), którą można włożyć do garnka, ale która nie dotyka jego dna. Do garnka wlej niewielką ilość wody (tylko tyle, by jej powierzchnia nie stykała się z dnem miski) i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, by zbytnio nie bulgotała. Połam czekoladę na kawałki i wrzuć ją do miski. Miskę ostrożnie wstaw nad garnek z gotującą się wodą i ciągle mieszając, rozpuść czekoladę, masło i 2 łyżki wody nad gorącą parą. Następnie polej masę serową rozpuszczoną czekoladą i pozostaw na co najmniej 1 godzinę, aby stwardniała.
Pokrój ciasto na 10 porcji i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Ciasto doskonałe, jedynie czekolada twardnieje, pęka i spływa po twarogu, dlatego następnym razem rozcieńczę ją czymś większym, żeby łatwiej było ją kroić.
Tłumaczenie automatyczne