Rwany chlebek truskawkowy
- 80 min.
- 65 min.
- Średnie
- 20 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 179 Kcal
- 4 g białek
- 5 g tłuszczów
- 28 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 175°C.
W kubku wymieszaj drożdże z 50 ml letniej wody, aby powstał zaczyn.
Kubek przykryj ścierką i odstaw.
W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło.
Wymieszaj zaczyn z mlekiem i masłem, dodaj część mąki orkiszowej (400 g), sól, miód, jajka i zagnieć ciasto (powinno być dość rzadkie).
Ciasto przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na 55–65 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotuj nadzienie truskawkowe: na rozgrzaną patelnię wsyp pokrojone w kostkę truskawki i podsmaż je, by puściły sok. Dodaj 2 łyżki miodu i wymieszaj. Następnie dodaj 2 łyżki skrobi, ponownie wymieszaj i zdejmij z ognia.
Do ciasta dodaj pozostałe 150 g mąki orkiszowej, wyrób je rękoma i odstaw na 10 minut.
Przełóż je na stolnicę posypaną mąką.
Uformuj z ciasta placuszki wielkości dłoni.
Placuszki układaj pionowo w natłuszczonej formie do chleba tak, aby wypełnić równomiernie całą formę.
Polej placuszki nadzieniem truskawkowym i przy pomocy chochli lub szpatułki wypełnij nim przestrzenie między plackami
Włóż chleb do piekarnika i piecz przez 55–65 minut.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
całkiem sporo truskawek i dużo ciasta. Użyłam zwykłej formy do pieczenia chleba (wielkości tostów) i zostało mi dużo ciasta.
Tłumaczenie automatyczne
Dzień dobry
Tłumaczenie automatyczne