Rolada biszkoptowa
- 200 min.
- 12 min.
- Średnie
- 12 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 195 Kcal
- 8 g białek
- 8 g tłuszczów
- 21 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokryj blachę papierem do pieczenia.
Przygotuj 2 duże miski. W jednej z nich ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. W drugiej ubij żółtka i cukier na kogel-mogel. Dodaj skórkę z cytryny. Do żółtek przesiej mąkę i dokładnie wymieszaj. Sukcesywnie dodawaj pianę z białek, ostrożnie mieszając.
Przelej ciasto na blachę. Wyrównaj i piecz przez 10–12 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i przygotuj masę śmietankową.
Odlej połowę mleka (200 ml) do dużego garnka i zagotuj je na średnim ogniu. Pozostałych 200 ml przelej do głębokiego naczynia, dodaj sok z cytryny, miód i skrobię. Wymieszaj. Kiedy mleko w garnku zacznie wrzeć, ostrożnie przelej je do wysokiego naczynia z zimnym mlekiem i miodem, wymieszaj i przelej z powrotem do garnka. Gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje (1–2 minuty). Następnie przelej wszystko do miski i wstaw na godzinę do lodówki.
Przelej schłodzoną masę z powrotem do wysokiego naczynia, dodaj ricottę i zmiksuj na gładką masę.
Na biszkopcie rozsmaruj cienko dżem, a następnie grubszą warstwą krem śmietankowy. Ciasno zwiń i wstaw roladę na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Po schłodzeniu pokrój w plastry i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Doskonała bułka, ale za dużo kremu. Na pewno nie zrobiłem tego ostatnim razem.
Tłumaczenie automatyczne
świetne 😍😋
Tłumaczenie automatyczne
Smakowało dobrze, ale było za dużo śmietany i w ogóle nie stężało. Więc zamiast rolady był to raczej deser w miseczce.
Tłumaczenie automatyczne