SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 113 Kcal
  • 4 g białek
  • 5 g tłuszczów
  • 12 g węglowodanów

Doskonale nawilżona i odżywiona skóra dzięki kolagenowi

  • Profilaktyka zmarszczek
  • Redukcja cellulitu
  • Pyszny w smaku
Więcej informacji

Składniki

25 sztuki

Naturalne remedium na zmęczenie i rozdrażnienie – Reishi

  • Lepsza odporność
  • Chroni serce
  • Łagodzi stres
Więcej informacji
banner image

Sposób przygotowania

1

Przygotuj ciasto: do dużego garnka wlej wodę, dodaj mleko, masło i szczyptę soli. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż masło się rozpuści. Powoli przesiej do garnka mąkę. Mieszaj, aż powstanie lejące ciasto. Zwiększ ogień i mieszaj trochę szybciej przez 1–2 minuty. Ciasto powinno zacząć ładnie odchodzić od brzegów. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw do przestygnięcia.

2

W międzyczasie przygotuj masę budyniową. Wlej do dużego garnka mleko, wsyp budyń, skrobię i cukier. Wymieszaj i podgrzej na wolnym lub średnim ogniu. Po ok. 4 minutach masa powinna zgęstnieć.

3

W osobnym naczyniu zblenduj 3 żółtka i dodaj do nich 1–2 łyżki gorącego budyniu. Wymieszaj i wlej z powrotem do garnka z masą budyniową. Wymieszaj i ubij trzepaczką na gładki krem. Przelej do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.

4

Rozgrzej piekarnik do 230°C. Pokryj blachę papierem do pieczenia.

5

Do przestygniętego ciasta wbij 4 jajka, jedno po drugim. Wymieszaj dobrze trzepaczką.

6

Napełnij ciastem rękaw cukierniczy i uformuj na blasze kółka lub puste w środku krążki o średnicy ok. 6 cm. Ciasta powinno wystarczyć na 35 sztuk.

7

Piecz przez 10 minut w temperaturze 230°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejnych 6–8 minut. Po upieczeniu wyjmij ciastka i pozostaw na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej, aby przestygły.

8

Skończ masę: do przestygniętego budyniu dodaj twaróg i ubij na gładki krem. Napełnij nim rękaw cukierniczy.

9

Przetnij ciastka wzdłuż na pół, napełnij kremem i złóż.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Jitka Tomášová
12. stycznia 2024

Są doskonałe i lekkie. To był mój pierwszy raz w życiu, kiedy robiłam ciasto francuskie, ale wyszło nieźle. Ja wolę używać zwykłej mąki orkiszowej, dzięki temu są bardziej miękkie i puszyste. Z ciastem, jak wynika z oceny, byłam ostrożna i dodałam jajka według grubości, zamiast ostatniego dodałam tylko białko i było w sam raz.

Tłumaczenie automatyczne

ocen_1413645
palackaeliskaseznamcz
15. grudnia 2023

Krem w ogóle się nie stwardniał. Trzymałam się dokładnie przepisu i ilości i nic. Tylko płyn

Tłumaczenie automatyczne

Veronika Lišková
04. października 2022

No tak – krem jest bardzo dobry, nie mam na co narzekać. Ale nie wiem dlaczego, ciasto po prostu nie zadziałało nawet za trzecim razem. Problemu nigdy nie było z wypalaniem jako takim, wszystko poszło gładko, problem jest zawsze gdy wkładam "koła" do piekarnika. Ciasto było zawsze bardzo cienkie, mimo że śledziłam dokładnie wszystkie ilości i rozmiary jaj, w tym ich temperaturę pokojową. Więc rozlał się w bezkształtną plamę na blasze do pieczenia i tak pozostał nawet po wyjęciu z piekarnika. Co samo w sobie jest jasne, że żadne cięcie nie wchodzi w rachubę, gdy kształty zawsze miały grubość około 2-3 mm. Więc zrobię ciasto według innego przepisu, nie wiem co jest nie tak.

Tłumaczenie automatyczne

banner image
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu