
Jemy zdrowo na wsi i w mieście

Hydrolizat kolagenu rybiego z kwasem hialuronowym i witaminą C (smak mango)

Rozgrzej piekarnik do 180–185°C.
Pokryj blachę o wymiarach 30 x 40 cm papierem do pieczenia.
W dużej misce umieść cukier trzcinowy, jajka, rozpuszczone masło i wszystko roztrzep na pianę.
Następnie dodaj mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, mleko, jogurt, skórkę z cytryny i szczyptę soli; wymieszaj do uzyskania rzadkiego, lejącego ciasta. Ciasto przelej na blachę.
Do ciasta delikatnie wciśnij ćwiartki śliwek i posyp wierzch mielonym makiem.
Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 35–40 minut.
Po upieczeniu pozostaw placek na co najmniej 30 minut do przestygnięcia. Pokrój i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Nie dodałam do przepisu maku, ale myślę, że nie ma to najmniejszego znaczenia. Ciasto jest idealnie sprężyste, po prostu słodkie i w ogóle nie wymaga dosypywania cukru. Na pewno będę chciała jeszcze raz skorzystać z tego przepisu z innymi owocami. Bardzo mi się podobało i polecam!
Tłumaczenie automatyczne
Jest strasznie gorzki Mąka pełnoziarnista najwyraźniej jest prawie niejadalna po wyschnięciu (jedyne co zmieniłam w przepisie to jogurt zamiast białego, dodałam miskę twarogu)
Tłumaczenie automatyczne
Bardzo dobre ciasto, do którego na pewno chętnie wrócę. Tyle, że blacha o wymiarach 30x40 cm wydaje mi się za duża na podaną ilość składników, mi wystarczyła tortownica o średnicy 28 cm. I polecam wydłużyć czas pieczenia (50 min).
Tłumaczenie automatyczne