
Jemy zdrowo i smacznie

Piekarnik rozgrzej do 170°C.
Cukinię obierz, zetrzyj na tarce i lekko posól. Zostaw na sitku do odsączenia.
Do miski przesiej mąkę gryczaną, dodaj kakao holenderskie, przyprawę do piernika, sól i proszek do pieczenia.
W drugiej misce ubij olej kokosowy, jajka, mleko i stewię albo miód.
Połącz zawartość obu misek. Z cukinii odciśnij nadmiar wody i dodaj ją do ciasta. Ciasto wlej na blachę (25 × 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz przez 30–40 minut w temperaturze 160–170°C. Piernik polej gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Konsystencja ciasta jest dziwnie lepka, ilość na blachę do pieczenia nie wystarcza, ale za dużo jak na klasyczną formę ciasta, w końcu rozcieńczyłem trochę mlekiem i rozsmarowałem na blasze i wynik był zadowalający , ale już tego nie upieczę.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
Dobrze, dodałam dodatkową łyżeczkę słodzika z cykorii zamiast miodu, mam nadzieję, że dzieci też to zjedzą. Niestety większość słodkich przepisów im się nie podoba, bo nie są słodkie.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego