SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt
Znasz z naszej książki kucharskiej

Jemy zdrowo – szybko i prosto

Strona 193Dowiedz się więcej o książce

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 110 Kcal
  • 3 g białek
  • 5 g tłuszczów
  • 13 g węglowodanów

Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)

  • Aplikacja bez reklam
  • Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
  • Ulubione przepisy dostępne offline
Wypróbuj na 30 dni BEZPŁATNIE

Składniki

25 porcje

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzej do 170°C.

2

Cukinię obierz, zetrzyj na tarce i lekko posól. Zostaw na sitku do odsączenia.

3

Do miski przesiej mąkę gryczaną, dodaj kakao holenderskie, przyprawę do piernika, sól i proszek do pieczenia.

4

W drugiej misce ubij olej kokosowy, jajka, mleko i stewię albo miód.

5

Połącz zawartość obu misek. Z cukinii odciśnij nadmiar wody i dodaj ją do ciasta. Ciasto wlej na blachę (25 × 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

6

Piecz przez 30–40 minut w temperaturze 160–170°C. Piernik polej gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Nasza rada
Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dolej więcej mleka.
Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Veronika Kolářová
28. września 2022

Konsystencja ciasta jest dziwnie lepka, ilość na blachę do pieczenia nie wystarcza, ale za dużo jak na klasyczną formę ciasta, w końcu rozcieńczyłem trochę mlekiem i rozsmarowałem na blasze i wynik był zadowalający , ale już tego nie upieczę.

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

Jana Čujová
07. września 2022

Dobrze, dodałam dodatkową łyżeczkę słodzika z cykorii zamiast miodu, mam nadzieję, że dzieci też to zjedzą. Niestety większość słodkich przepisów im się nie podoba, bo nie są słodkie.

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

Jana Chvátalová
04. września 2022

Bazując na wcześniejszych komentarzach, nieco zmodyfikowałam przepis – tylko jeden proszek do pieczenia, słodzony cukrem trzcinowym 120g i łyżką miodu (bez stewii), trochę rodzynek w rumie. Tak przygotowane pierniczki były pyszne i jędrne już trzeciego dnia po upieczeniu.

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu