Piernik z cukinii
- 20 min.
- 40 min.
- Średnie
- 25 porcje
Jemy zdrowo – szybko i prosto
Strona 193Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 110 Kcal
- 3 g białek
- 5 g tłuszczów
- 13 g węglowodanów
Składniki
- 350 g cukinii
- 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 2 łyżki holenderskiego kakao (lub mączki chleba świętojańskiego)
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g oleju kokosowego (rozpuść)
- 3× jajko
- 300 ml półtłustego mleka
- 1 łyżeczka stewii w płynie (lub miodu bądź innego słodzika)
- 100 g dobrej gorzkiej czekolady (do polania)
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 170°C.
Cukinię obierz, zetrzyj na tarce i lekko posól. Zostaw na sitku do odsączenia.
Do miski przesiej mąkę gryczaną, dodaj kakao holenderskie, przyprawę do piernika, sól i proszek do pieczenia.
W drugiej misce ubij olej kokosowy, jajka, mleko i stewię albo miód.
Połącz zawartość obu misek. Z cukinii odciśnij nadmiar wody i dodaj ją do ciasta. Ciasto wlej na blachę (25 × 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz przez 30–40 minut w temperaturze 160–170°C. Piernik polej gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Świetny, smaczny przepis. Piernik doskonale zachował swój kształt i został szybko zjedzony. Polecam polać czekoladą 70% o smaku malinowym (Lidl).
Tłumaczenie automatyczne