
Jemy zdrowo i smacznie

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
W dużym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych i gorzkiej czekolady.
Przelej ciasto do natłuszczonej formy (20 × 30 cm) pokrytej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170–180°C.
Zanim wyjmiesz ciasto z piekarnika, sprawdź za pomocą patyczka, czy się upiekło. Wbij patyczek w środek ciasta i wyjmij – suchy oznacza, że piernik jest gotowy. Jeżeli na patyczku zostały ślady surowego ciasta, wstaw je jeszcze na kilka minut do piekarnika.
Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia na kratce, a następnie polej je 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady i posyp płatkami migdałowymi.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Był zbyt suchy, musiałem go nasmarować, ale to też nie pomogło. Tak naprawdę to do mnie nie przemawiało.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
Dziś pierwszy raz upiekłam, dodałam resztę śliwek i było pyszne.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
Piernik bardzo dobry, dodałem 2 starte jabłka i zamiast mleka dałem kefir, jest miękki i miękki
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego