SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 276 Kcal
  • 9 g białek
  • 15 g tłuszczów
  • 22 g węglowodanów

Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)

  • Aplikacja bez reklam
  • Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
  • Ulubione przepisy dostępne offline
Wypróbuj na 30 dni BEZPŁATNIE

Składniki

12 porcje

Etykiety

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

2

W dużym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych i gorzkiej czekolady.

3

Przelej ciasto do natłuszczonej formy (20 × 30 cm) pokrytej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170–180°C.

4

Zanim wyjmiesz ciasto z piekarnika, sprawdź za pomocą patyczka, czy się upiekło. Wbij patyczek w środek ciasta i wyjmij – suchy oznacza, że piernik jest gotowy. Jeżeli na patyczku zostały ślady surowego ciasta, wstaw je jeszcze na kilka minut do piekarnika.

5

Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia na kratce, a następnie polej je 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady i posyp płatkami migdałowymi.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Martina B
21. lutego 2024

Po przeczytaniu komentarzy od razu zmodyfikowałam przepis - zmniejszyłam ilość mąki o ok. 30 g, dodałam 2 starte jabłka, a cynamon zastąpiłam przyprawą piernikową dla mocniejszego smaku. Choć piernika nie zabrakło, posmarowałam go marmoladą morelową o obniżonej zawartości cukru, aby był bardziej giętki, a gdy częściowo się wchłonął, polałam go gorzką czekoladą. W smaku bardzo dobre, niewielkie poprawki zapewniły gładkość, jednak trzeba wziąć pod uwagę, że jest dość gęste. Piekłam tylko 30 minut, wtedy szaszłyk był już suchy. :)

Tłumaczenie automatyczne

Staňule
23. października 2023

Mnie też nie przegonił. Smakowało dobrze, zainspirowana komentarzami dodałam starte jabłko i resztę marmolady. A ponieważ moja ciemna czekolada do gotowania w tajemniczy sposób zniknęła, musiałam użyć białej.

Tłumaczenie automatyczne

Niki006
03. września 2023

Smakowało dobrze, ale nie było do końca wypieczone. Musiałam zostawić je dłużej w piekarniku.

Tłumaczenie automatyczne

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu