

Piernik
20 min.
60 min.
Średnie
12 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 276 Kcal
- 9 g białek
- 15 g tłuszczów
- 22 g węglowodanów
Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)
- Aplikacja bez reklam
- Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
- Ulubione przepisy dostępne offline
Składniki
- 280 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 3× jajko
- 60 g miodu
- 60 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml półtłustego mleka
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki holenderskiego kakao
- 100 g dobrej gorzkiej czekolady (75 % zawartości kakao)
- 100 g migdalu w platkach (do posypywania)
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
W dużym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych i gorzkiej czekolady.
Przelej ciasto do natłuszczonej formy (20 × 30 cm) pokrytej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170–180°C.
Zanim wyjmiesz ciasto z piekarnika, sprawdź za pomocą patyczka, czy się upiekło. Wbij patyczek w środek ciasta i wyjmij – suchy oznacza, że piernik jest gotowy. Jeżeli na patyczku zostały ślady surowego ciasta, wstaw je jeszcze na kilka minut do piekarnika.
Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia na kratce, a następnie polej je 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady i posyp płatkami migdałowymi.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Smakowało dobrze, ale nie było do końca wypieczone. Musiałam zostawić je dłużej w piekarniku.
Tłumaczenie automatyczne
To znaczy spodziewałam się więcej, ale piernik się nie udał, nie wyrósł i nawet nie jest za dobry
Tłumaczenie automatyczne
Twarde, grube ciasto i nawet nie urosło, jak zwykle. Dodałam starte jabłko i więcej mleka. Jeśli jeszcze kiedyś skorzystam z tego przepisu, inna ilość składników
Tłumaczenie automatyczne