Pieczone pączki pełnoziarniste
- 100 min.
- 10 min.
- Skomplikowane
- 18 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 181 Kcal
- 4 g białek
- 5 g tłuszczów
- 30 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Przesyp mąkę do dużej miski. Pośrodku zrób dołeczek, wsyp do niego pokruszone drożdże, dodaj 10 g cukru trzcinowego i 2 łyżki klarowanego masła.
Przykryj miskę ściereczką i poczekaj, aż powstanie zaczyn.
Następnie dodaj do mąki podgrzane masło, ekstrakt waniliowy, żółtka i stewię.
Wyrób gładkie ciasto drożdżowe. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Przełóż ciasto na stolnicę lub blat posypany mąką. Rozwałkuj na placek o grubości 5 mm i za pomocą szklanki lub foremki wytnij z niego kółka.
Pośrodku każdego kółeczka ułóż łyżeczkę dżemu i nakryj drugim kółkiem z ciasta.
Sklej brzegi palcami.
Zużyj w ten sposób całe ciasto.
Gotowe pączki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i odstaw na kolejnych 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Wyrośnięte pączki wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut w 190°C.
Upieczone pączki możesz posypać stewią w proszku. Najlepsze są jeszcze ciepłe.
Uwaga: pieczone pączki z mąki pełnoziarnistej nie będą tak puszyste i chrupiące, jak te smażone na głębokim tłuszczu. Ale coś za coś :)
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Naprawdę dobry!!!
Tłumaczenie automatyczne