SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 89 Kcal
  • 3,2 g białek
  • 1,7 g tłuszczów
  • 14,1 g węglowodanów

Składniki

5 porcje

Sposób przygotowania

1

Płatki owsiane zalej 200 ml wrzątku, dodaj szczyptę soli i odstaw na 15 minut.

2

Odcedź. Odcedzoną wodę wylej.

3

Płatki umieść w wysokoobrotowym blenderze kielichowym, dodaj ok. 1 litr świeżej wody i blenduj przez 1,5–2 minuty, aż do uzyskania płynu bez grudek.

4

Po dokładnym zblendowaniu przelej mleko do słoika.

5

Przechowuj w lodówce, zużyj w ciągu 3–4 dni.

Nasza rada
Jeżeli chcesz uzyskać całkowicie klarowne mleko, wystarczy dwa lub trzy razy przecedzić je przez płócienną ściereczkę.
Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Helena Marková
08. lutego 2023

Dlaczego pierwsza woda - 200 ml ma się rozlać?

Tłumaczenie automatyczne

Petrabel
29. listopada 2021

Smak zbyt wodnisty, wcale nie smakuje jak mleko owsiane

Tłumaczenie automatyczne

Nelča Horvátová
24. lipca 2020

super, właśnie zrobiłam mniejszą porcję 15g płatków i 125ml wody, nie dodałam soli, zrobiłam kaszę jaglaną, świetnie 🧡

Tłumaczenie automatyczne

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu