SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 194 Kcal
  • 9 g białek
  • 7 g tłuszczów
  • 29 g węglowodanów

Doskonale nawilżona i odżywiona skóra dzięki kolagenowi

  • Profilaktyka zmarszczek
  • Redukcja cellulitu
  • Pyszny w smaku
Więcej informacji

Składniki

12 sztuki

Źródło pięknej skóry! Postaw na kolagen o smaku mango

  • Młoda skóra
  • Gęste włosy
  • Mocne paznokcie
Więcej informacji
banner image

Sposób przygotowania

1

Najpierw przygotuj zaczyn. Wlej do kubka 100 ml letniego mleka, wkrusz w nie drożdże, dodaj 2 łyżeczki erytrytolu i wymieszaj. Kubek umieść na 5–10 minut w ciepłym miejscu i poczekaj, aż powstanie zaczyn.

2

Mąkę przesiej przez sito do dużej miski. Zrób w niej dołek, wlej zaczyn, a następnie sukcesywnie dodawaj pozostałe składniki: resztę mleka, rozpuszczone masło, resztę słodzika i oba żółtka. Delikatnie mieszaj i wyrabiaj ciasto, zaczynając od brzegów naczynia. Ciasto powinno zacząć odklejać się od miski. Następnie przykryj je czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.

3

Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę oprószoną mąką i wyrób je gołymi rękami. Posyp je od góry odrobiną mąki i ostrożnie rozwałkuj na placek o grubości około 4 mm. Następnie przy użyciu szklanki wytnij ok. 20 kółeczek.

4

Ostrożnie przełóż je na blachę pokrytą papierem do pieczenia i pozostaw na 10 minut, żeby jeszcze podrosły. Na połowie kółeczek z ciasta umieść po 1 łyżeczce konfitur z rabarbaru. Przykryj pozostałymi kółeczkami i dociśnij krawędzie palcami.

5

Pączki wstaw do piekarnika i piecz przez 15–18 minut w temperaturze 170–180°C.

6

*Erytrytol to niskokaloryczna, naturalna substancja słodząca, idealna zwłaszcza dla diabetyków. Jest to cukier alkoholowy o bardzo niskim (prawie zerowym) indeksie glikemicznym.

7

**Do przygotowania takich konfitur będziesz potrzebować: 100 g truskawek, 150 g rabarbaru, 100 ml wody, 1 łyżkę stewii lub innej substancji słodzącej, 3 łyżki nasion chia i 1 łyżkę soku z cytryny. Wszystkie składniki oprócz chia duś na patelni przez ok. 30–35 minut, pozostaw do ostygnięcia, a następnie dodaj nasiona. Konfitury rozłóż do słoiczków i przechowuj w lodówce.

Nasza rada
Pączki możesz oprószyć sproszkowanym erytrytolem lub stewią.
Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

nw8nmsgf5pprivaterelayappleidcom
01. lutego 2024

Cóż, to jest 1000 razy lepsze niż klasyczne smażone pączki. Lekkie i smaczne. Zamiast erytolu dodałam cukier i ciasto wydawało się całkiem słodkie, a przynajmniej mogło być mniej. Zrobiłam własny dżem z żurawiny i skrobi. Wyszło rzadkie więc wyciekło, następnym razem zrobię gęstszy dżem. Ale poza tym praca z ciastem jest świetna.

Tłumaczenie automatyczne

BlankaSpevakova
01. maja 2023

super, smakowało dobrze, a przepis jest tego wart

Tłumaczenie automatyczne

Karolina Skalska
17. lutego 2023

Pączki pyszne. Zrobiłam nadzienie z mrożonych owoców egzotycznych, ksylitolu i gumy guar i wyszły świetne. Można dać dość dużo konfitury , bo brzegi ciasta świetnie się zlepiają. Zrobię jeszcze nieraz z innym nadzieniem.

ocen_1314738
banner image
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu