Pączki pełnoziarniste z konfiturą rabarbarową
- 90 min.
- 18 min.
- Skomplikowane
- 12 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 194 Kcal
- 9 g białek
- 7 g tłuszczów
- 29 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Najpierw przygotuj zaczyn. Wlej do kubka 100 ml letniego mleka, wkrusz w nie drożdże, dodaj 2 łyżeczki erytrytolu i wymieszaj. Kubek umieść na 5–10 minut w ciepłym miejscu i poczekaj, aż powstanie zaczyn.
Mąkę przesiej przez sito do dużej miski. Zrób w niej dołek, wlej zaczyn, a następnie sukcesywnie dodawaj pozostałe składniki: resztę mleka, rozpuszczone masło, resztę słodzika i oba żółtka. Delikatnie mieszaj i wyrabiaj ciasto, zaczynając od brzegów naczynia. Ciasto powinno zacząć odklejać się od miski. Następnie przykryj je czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę oprószoną mąką i wyrób je gołymi rękami. Posyp je od góry odrobiną mąki i ostrożnie rozwałkuj na placek o grubości około 4 mm. Następnie przy użyciu szklanki wytnij ok. 20 kółeczek.
Ostrożnie przełóż je na blachę pokrytą papierem do pieczenia i pozostaw na 10 minut, żeby jeszcze podrosły. Na połowie kółeczek z ciasta umieść po 1 łyżeczce konfitur z rabarbaru. Przykryj pozostałymi kółeczkami i dociśnij krawędzie palcami.
Pączki wstaw do piekarnika i piecz przez 15–18 minut w temperaturze 170–180°C.
*Erytrytol to niskokaloryczna, naturalna substancja słodząca, idealna zwłaszcza dla diabetyków. Jest to cukier alkoholowy o bardzo niskim (prawie zerowym) indeksie glikemicznym.
**Do przygotowania takich konfitur będziesz potrzebować: 100 g truskawek, 150 g rabarbaru, 100 ml wody, 1 łyżkę stewii lub innej substancji słodzącej, 3 łyżki nasion chia i 1 łyżkę soku z cytryny. Wszystkie składniki oprócz chia duś na patelni przez ok. 30–35 minut, pozostaw do ostygnięcia, a następnie dodaj nasiona. Konfitury rozłóż do słoiczków i przechowuj w lodówce.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Cóż, to jest 1000 razy lepsze niż klasyczne smażone pączki. Lekkie i smaczne. Zamiast erytolu dodałam cukier i ciasto wydawało się całkiem słodkie, a przynajmniej mogło być mniej. Zrobiłam własny dżem z żurawiny i skrobi. Wyszło rzadkie więc wyciekło, następnym razem zrobię gęstszy dżem. Ale poza tym praca z ciastem jest świetna.
Tłumaczenie automatyczne
super, smakowało dobrze, a przepis jest tego wart
Tłumaczenie automatyczne
Pączki pyszne. Zrobiłam nadzienie z mrożonych owoców egzotycznych, ksylitolu i gumy guar i wyszły świetne. Można dać dość dużo konfitury , bo brzegi ciasta świetnie się zlepiają. Zrobię jeszcze nieraz z innym nadzieniem.