SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 185 Kcal
  • 8 g białek
  • 6 g tłuszczów
  • 22 g węglowodanów

Skutecznie i bezpiecznie dostarcza 100% zalecanego dziennego spożycia magnezu

  • Szybsza regeneracja organizmu
  • Przynosi ulgę przy migrenach
  • Ponad 1000 pozytywnych opinii
Więcej informacji

Składniki

20 porcje

Naturalny sposób na walkę ze zmęczeniem – Bis-glicynian magnezu

  • Energetyzuje
  • Odpręża
  • Wzmacnia mięśnie i kości
Więcej informacji

Etykiety

banner image

Sposób przygotowania

1

Letnie mleko wlej do kubka, wrzuć do niego rozdrobnione drożdże i dodaj 2 łyżeczki z 60 g cukru trzcinowego.

2

Następnie przykryj kubek ściereczką i pozostaw na przynajmniej 10 minut w ciepłym miejscu, aby powstał zaczyn.

3

W międzyczasie przygotuj robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta. Do naczynia robota przesiej 250 g pełnoziarnistej i 250 g białej mąki orkiszowej.

4

Gdy w kubku powstanie zaczyn, wlej go do naczynia z mąką, a następnie dodaj pozostałe 52 g cukru trzcinowego, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny, roztopione masło, jajka i szczyptę soli.

5

Zagniataj ciasto w robocie przez ok. 15–20 minut do momentu, gdy zacznie odchodzić od dna naczynia i przylepiać się do haka.

6

Następnie przykryj naczynie ściereczką lub folią spożywczą, odłóż w ciepłe miejsce i pozostaw ciasto na przynajmniej 2 godziny do wyrośnięcia.

7

Chwilę przed końcem wyrastania przygotuj masę twarogową: wymieszaj wszystkie składniki na masę.

8

Rozgrzej piekarnik do 170°C.

9

Przygotuj naczynie żaroodporne (20 x 30 cm), pokryj je papierem do pieczenia.

10

Stolnicę lub blat kuchenny posyp ok. 20 g białej mąki orkiszowej.

11

Przełóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię, rozwałkuj je na grubość ok. 3 mm; następnie podziel je za pomocą radełka na kwadraty o bokach długości ok. 5 cm (powinno wyjść ok. 20 kwadratów). Na środek każdego kwadratu nałóż 1 łyżeczkę nadzienia.

12

Po nałożeniu nadzienia zacznij formować drożdżówki: zagnij obie pary przeciwległych rogów kwadratu w kierunku środka, nad nadzieniem ściśnij je mocno ze sobą, a następnie połącz ze sobą wszystkie boki tak, aby drożdżówka się zamknęła.

13

Zamknięte drożdżówki włóż do naczynia żaroodpornego (zawsze miejscem zamknięcia do dołu).

14

W misce roztrzep żółtko i natrzyj nim wszystkie drożdżówki w naczyniu.

15

Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez 25–30 minut. Gotowe drożdżówki posyp erytrolem i podawaj.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Igeliťák
30. czerwca 2023

Rewelacja, ciasto super, innych bułek już nie robię.

Tłumaczenie automatyczne

Lucie Kroftová
06. kwietnia 2023

Doskonałe👍. Jest ich tylko 35😃 a piekłam je w 170 stopniach. 35 minut

Tłumaczenie automatyczne

ocen_1043046
Hanička Župková
14. stycznia 2023

Naprawdę świetne 👌👌👌 mogę tylko polecić 🙂

Tłumaczenie automatyczne

ocen_1283768
banner image
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu