Orkiszowe drożdżówki z twarogiem
- 170 min.
- 32 min.
- Skomplikowane
- 20 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 185 Kcal
- 8 g białek
- 6 g tłuszczów
- 22 g węglowodanów
Składniki
- 200 ml półtłustego mleka (podgrzej do letniej temperatury)
- 42 g płatków drożdżowych (czerstwego)
- 60 g cukru trzcinowego
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 250 g białej mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki skórki z 1 cytryny (utrzyj)
- 100 g masła (rozpuść)
- 2× jajko
- szczypta soli
Etykiety
Sposób przygotowania
Letnie mleko wlej do kubka, wrzuć do niego rozdrobnione drożdże i dodaj 2 łyżeczki z 60 g cukru trzcinowego.
Następnie przykryj kubek ściereczką i pozostaw na przynajmniej 10 minut w ciepłym miejscu, aby powstał zaczyn.
W międzyczasie przygotuj robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta. Do naczynia robota przesiej 250 g pełnoziarnistej i 250 g białej mąki orkiszowej.
Gdy w kubku powstanie zaczyn, wlej go do naczynia z mąką, a następnie dodaj pozostałe 52 g cukru trzcinowego, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny, roztopione masło, jajka i szczyptę soli.
Zagniataj ciasto w robocie przez ok. 15–20 minut do momentu, gdy zacznie odchodzić od dna naczynia i przylepiać się do haka.
Następnie przykryj naczynie ściereczką lub folią spożywczą, odłóż w ciepłe miejsce i pozostaw ciasto na przynajmniej 2 godziny do wyrośnięcia.
Chwilę przed końcem wyrastania przygotuj masę twarogową: wymieszaj wszystkie składniki na masę.
Rozgrzej piekarnik do 170°C.
Przygotuj naczynie żaroodporne (20 x 30 cm), pokryj je papierem do pieczenia.
Stolnicę lub blat kuchenny posyp ok. 20 g białej mąki orkiszowej.
Przełóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię, rozwałkuj je na grubość ok. 3 mm; następnie podziel je za pomocą radełka na kwadraty o bokach długości ok. 5 cm (powinno wyjść ok. 20 kwadratów). Na środek każdego kwadratu nałóż 1 łyżeczkę nadzienia.
Po nałożeniu nadzienia zacznij formować drożdżówki: zagnij obie pary przeciwległych rogów kwadratu w kierunku środka, nad nadzieniem ściśnij je mocno ze sobą, a następnie połącz ze sobą wszystkie boki tak, aby drożdżówka się zamknęła.
Zamknięte drożdżówki włóż do naczynia żaroodpornego (zawsze miejscem zamknięcia do dołu).
W misce roztrzep żółtko i natrzyj nim wszystkie drożdżówki w naczyniu.
Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez 25–30 minut. Gotowe drożdżówki posyp erytrolem i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Rewelacja, ciasto super, innych bułek już nie robię.
Tłumaczenie automatyczne
Doskonałe👍. Jest ich tylko 35😃 a piekłam je w 170 stopniach. 35 minut
Tłumaczenie automatyczne
Naprawdę świetne 👌👌👌 mogę tylko polecić 🙂
Tłumaczenie automatyczne