Jabłecznik z kratką
- 50 min.
- 50 min.
- Średnie
- 16 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 313 Kcal
- 12 g białek
- 15 g tłuszczów
- 31 g węglowodanów
Składniki
- 200 g oleju kokosowego rozpuszczonego
- 500 g mąki pszenna razowa, gładka
- 50 g jogurtu typu holenderskiego (3,5 % tłuszczu)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 90 g miodu
- 3× jajka (rozmiar M)
- 1× torebka proszku do pieczenia (12 g)
- 750 g odtłuszczonego twarogu
- 3× żółtko
- 20 ml soku z cytryny
- 4× duże jabłka (500g)
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj olej kokosowy, mąkę, ekstrakt waniliowy, 70 g miodu, 3 jajka i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto.
3/4 ciasta rozłóż w na blasze lub tortownicy pokrytej papierem do pieczenia.
W misce ubij twaróg, żółtka, sok z cytryny i 20 g miodu.
Rozsmaruj masę serową na cieście.
Zetrzyj jabłka na tarce, wymieszaj je z cynamonem i ułóż na masie serowej.
Pozostałą ćwiartkę ciasta rozwałkuj na cienki placek, pokrój w paseczki i ułóż z nich kratkę na owocach.
Piecz przez ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Trochę dłuższe przygotowanie, ale smakuje bardzo dobrze. Nie dodawałam cukru ani słodzika i nie było to konieczne. Nie wiem po co jest tam napisane jogurt, skoro nawet go nie używałam, a ciasto i tak wyszło rewelacyjnie. Polecam ten przepis.
Tłumaczenie automatyczne
mniam 😃
Tłumaczenie automatyczne
Świetnie
Tłumaczenie automatyczne