Frytki marchewkowe z dipem paprykowym
- 15 min.
- 15 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Znasz z naszej książki kucharskiej
Jemy zdrowo i smacznie
Strona 170Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 155 Kcal
- 4 g białek
- 10 g tłuszczów
- 13 g węglowodanów
Składniki
4 porcji
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2
Marchewkę pokrój w słupki i umieść w salaterce. Wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem.
3
Frytki wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 10–15 minut w temperaturze 170–180°C.
4
W międzyczasie przygotuj dip. Wymieszaj jogurt, paprykę wędzoną, wyciśnięty ząbek czosnku, sok z ½ cytryny, sól i pieprz. Włóż do lodówki.
5
Upieczone frytki podawaj z dipem.
Nasza rada
Do dipu możesz dodać na przykład świeżą natkę pietruszki.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
niewiele
Tłumaczenie automatyczne