Clafoutis z kuskusem
- 50 min.
- 45 min.
- Średnie
- 20 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 102 Kcal
- 5 g białek
- 5 g tłuszczów
- 9 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wsyp kuskus do dużej miski, zalej go 300 ml wrzątku i odstaw.
Oddziel białka od żółtek.
Wymieszaj twaróg, maślankę, żółtka, olej kokosowy, migdały i ekstrakt waniliowy.
Ubij białka na sztywną pianę.
Wymieszaj twaróg, żółtka i olej z ugotowanym kuskusem.
Na koniec ostrożnie połącz wszystkie składniki z ubitymi białkami.
Morele i śliwki pokrój w plasterki.
Przelej połowę ciasta na blachę 20 × 20 cm, pokrytą papierem do pieczenia. Ułóż na nim pokrojone owoce i zalej drugą połową ciasta.
Piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
Pozostaw do ostygnięcia na kratce i pokrój na 20 kawałków.
Po wystygnięciu możesz oprószyć ciasto stewią w proszku.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Zamiast ekstraktu waniliowego dodałam jedną wanilię. cukier w śnieg. I na koniec wszyscy zjedli w domu.
Tłumaczenie automatyczne
To bardzo miłe
Tłumaczenie automatyczne