Ciasto marmurkowe
- 15 min.
- 25 min.
- Średnie
- 12 porcje
Znasz z naszej książki kucharskiej
Jemy zdrowo i smacznie
Strona 156Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 141 Kcal
- 4 g białek
- 8 g tłuszczów
- 12 g węglowodanów
Składniki
12 porcje
Sposób przygotowania
1
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
2
W dużym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na ciemne ciasto. Ciasto wlej do formy (30 × 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw.
3
Przygotuj jasne ciasto. Ubij serek śmietankowy, jogurt grecki i miód.
4
Za pomocą łyżki ułóż jasne ciasto równą warstwą na ciemnym, a następnie, używając noża, zrób w cieście głębokie zygzaki, tworząc marmurkowy wzór.
5
Piecz w temperaturze 170−180°C przez 20–25 minut.
Nasza rada
Po upieczeniu możesz przeciąć placek wpół i posmarować nadzieniem z twarogu osłodzonego stewią.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Doskonałe ciasto! Nie dodałam do ciasta więcej cukru niż jest w przepisie, ale dodałam do nadzienia. Wszystko było bardzo płynne, więc piekłam dłużej (50 min.).
Tłumaczenie automatyczne
.
Tłumaczenie automatyczne