Ciasto ananasowe z kremem śmietankowym
- 390 min.
- 26 min.
- Średnie
- 9 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 250 Kcal
- 7 g białek
- 9 g tłuszczów
- 33 g węglowodanów
Składniki
- 200 g świeżego ananasa
- 200 ml półtłustego mleka (lub innego mleka roślinnego)
- 1× jajka (rozmiar M)
- 60 g cukru trzcinowego kryształu
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 70 g polenty instant
- 50 g roztopionej gorzkiej czekolady dobrej jakości (można pominąć lub zastąpić 1 łyżką kakao holenderskiego)
- sól
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Pokryj blachę (20 × 20 cm) papierem do pieczenia.
Pokrój ananasa w kostkę i przełóż go do blendera kielichowego. Dodaj mleko. Zmiksuj na gładką masę.
Przelej mleko z ananasem do dużego naczynia, dodaj jajka, cukier i szczyptę soli. Następnie przesiej przez sito do drugiego naczynia mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodaj kaszkę kukurydzianą. Połącz mokre i suche składniki. Dobrze wymieszaj i przelej do formy.
Piecz przez 20–25 minut w temperaturze 170–175 °C. Pozostaw do wystygnięcia w temperaturze pokojowej (ok. 2 godziny).
W małym rondelku zagotuj 120 ml wody. Do średniej wielkości naczynia wlej kwaśną śmietanę. Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i dodaj agar. Mieszaj przez kolejnych 30 sekund, a następnie dodaj wodę z agarem do miski ze śmietaną. Dobrze wymieszaj i przelej masę na przestygnięte ciasto ananasowe.
Wstaw ciasto na co najmniej 4 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc), aby masa stężała.
Przed podaniem skrop rozpuszczoną czekoladą i poczekaj ok. 10 minut, aż stężeje. Podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Rewelacyjne, sprężyste, na pewno nie ostatni raz 😉👍
Tłumaczenie automatyczne
Niewiele. Ananas w cieście zrobił się trochę gorzki. nie zrobię tego ponownie.
Tłumaczenie automatyczne
Ananas zrobił się trochę gorzki po wymieszaniu go z miksturą.Polenta w cieście jest dziwna, zostawiłabym ją.Po prostu włożyłam śmietanę bez agaru i utarłam czekoladę, lepiej się kroi.Dla mnie chyba my nie powtórzy przepisu.
Tłumaczenie automatyczne