
Jemy zdrowo na wsi i w mieście

Pokrój masło w kostkę i wrzuć je do dużej miski. Dodaj do masła odtłuszczony twaróg i mąkę. Wymieszaj i wyrób gładkie ciasto.
Wstaw je na 15 minut do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 170°C i pokryj formę papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjmij na blat lub stolnicę i rozwałkuj je na placek o grubości ok. 2 mm.
Pokrój placek w kwadraty (4 cm × 4 cm), a pośrodku każdego ułóż łyżeczkę powideł (lub dżemu).
Sklej przeciwległe rogi każdego kwadratu, tak by powstała „kieszonka”.
Ułóż ciastka na blasze, posmaruj ubitym jajkiem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 170–180°C.
Upieczone ciastka pozostaw do przestygnięcia i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Te chusteczki są strasznie żarłoczne, od razu zniknęły. Ciasto jest przyjemne w obróbce i ogólnie szybkie. Pracuję z synem z nutellą.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
absolutnie doskonałe przepisy dość bałam się ciasta tylko z mąki, twarogu i masła, ale na pewno nie robię ostatnim razem.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
Zdumiewający! Dałam dżem żurawinowy bez cukru i dużą pycha.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego