Ciastka serowe z powidłami
- 30 min.
- 15 min.
- Łatwe
- 35 sztuki
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Pokrój masło w kostkę i wrzuć je do dużej miski. Dodaj do masła odtłuszczony twaróg i mąkę. Wymieszaj i wyrób gładkie ciasto.
Wstaw je na 15 minut do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 170°C i pokryj formę papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjmij na blat lub stolnicę i rozwałkuj je na placek o grubości ok. 2 mm.
Pokrój placek w kwadraty (4 cm × 4 cm), a pośrodku każdego ułóż łyżeczkę powideł (lub dżemu).
Sklej przeciwległe rogi każdego kwadratu, tak by powstała „kieszonka”.
Ułóż ciastka na blasze, posmaruj ubitym jajkiem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 170–180°C.
Upieczone ciastka pozostaw do przestygnięcia i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Super łatwe i wcale nie słodkie. Można użyć dowolnego dżemu
Tłumaczenie automatyczne
Ile całość ma kalori????