Chlebek cukiniowo-orzechowy
- 10 min.
- 60 min.
- Średnie
- 20 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 223 Kcal
- 6 g białek
- 12 g tłuszczów
- 20 g węglowodanów
Składniki
- 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 150 g mąki gryczanej jasnej
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 150 g mielonych orzechów włoskich
- 3 łyżki całych nasion lnu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2× jajka (rozmiar M)
- 50 g miódu w postaci płynnej
- 1× cukinia średniej wielkości (utrzyj na tarce o grubych oczkach)
- 130 ml mleka migdałowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 120 ml oleju kokosowego rozpuszczonego
- sól
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
W dużym naczyniu wymieszaj obie mąki, cynamon, orzechy, siemię lniane, sól, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
W drugim naczyniu ubij na pianę jajka i miód, dodaj startą cukinię (z której ewentualnie odciśnij nadmiar wody), mleko migdałowe, ekstrakt waniliowy i rozpuszczony olej kokosowy.
Połącz zawartość obu naczyń i za pomocą ręki lub kopyści wyrób ciasto.
Pokryj keksówkę papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut w temperaturze 180–190°C.
Sprawdź za pomocą patyczka, czy ciasto się upiekło. Patyczek po wyjęciu powinien być suchy.
Pozostaw chlebek do ostygnięcia na kratce, a następnie wyjmij go z formy i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm (powinno wyjść ok. 20 plastrów).
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Jakoś nie wiem, gdzie się zdarzył błąd, ale chleb wyszedł strasznie. Ciasto jest kruszone. Poza tym niewiele smaku. Niestety wiele składników poszło na marne. Ale kury mogą się tym cieszyć.
Tłumaczenie automatyczne
.
Tłumaczenie automatyczne
Mój ulubiony przepis na chleb 👌 ♥ ️ i to przepyszny výbor
Tłumaczenie automatyczne