Bezglutenowe ciasto migdałowe
- 25 min.
- 35 min.
- Łatwe
- 10 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 148 Kcal
- 5 g białek
- 10 g tłuszczów
- 9 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 170°C.
W dużym naczyniu wymieszaj żółtka, miód i ekstrakt waniliowy. Ubij je na kogel-mogel.
W drugim naczyniu ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.
Do kogla-mogla dodaj mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Na sam koniec ostrożnie wymieszaj wszystko z pianą z białek.
Wysmaruj tłuszczem tortownicę o średnicy 20 cm.
Wlej ciasto do przygotowanej formy, posyp je migdałami i piecz przez 25–35 minut.
Pozostaw ciasto do ostygnięcia na kratce, a następnie pokrój je na 10 porcji i podawaj np. z kleksem kwaśnej śmietany.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Mniam. Zmodyfikowałem trochę przepis. Jest puszyste, po prostu słodkie i lekko kwaśne. Do żółtek i miodu dodałam 20 ml roztopionego oleju kokosowego i 100 ml mleka kokosowego. Miałem tylko 3 mniejsze jajka (następnym razem na pewno dam 4). Mąka migdałowa 120g + białko waniliowe 52g i bezglutenowy proszek do pieczenia z winem. 9g. Zamrożone truskawki (150g) i jagody (100g) włożyłam do mikrofalówki na minutę - truskawki przekroiłam na ćwiartki lub połówki, odsączyłam je na sitku i posypałam odrobiną skrobi kukurydzianej, żeby nie opadły na dno ciasta . Forma do pieczenia o wymiarach 18x24
Tłumaczenie automatyczne
Szybkie, proste, delikatne i smaczne. Dosłodziłam pianę z białek erytrytolem i niestety wyczuwam jego posmak. Ale i tak jest dobre.
Znakomity niedzielny scone. Pięknie się tam czyta kochanie. Za radą innych dodałam na wierzch owoce, w moim przypadku dziką lukrecję. Właśnie miałam połowę mąki migdałowej, więc uzupełniłam ją gładką spaldovą, następnym razem spróbuję z całą ilością mąki migdałowej tak jak jest w przepisie. Ale nadal bardzo smaczne.
Tłumaczenie automatyczne