SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do 170°C na termoobiegu.

2

Wymieszaj mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia.

3

W drugim naczyniu ubij jajka, miód i olej. Połącz suche i mokre składniki.

4

Na sam koniec wlej mleko i dobrze wymieszaj

5

Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy na babkę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika.

6

Piecz przez 40–45 minut w temperaturze 160–170°C. Sprawdź za pomocą patyczka, czy babka jest równomiernie upieczona. Jeżeli powierzchnia patyczka jest sucha, ciasto jest gotowe. Jeżeli na patyczku zostanie lepkie ciasto, piecz jeszcze przez kilka minut.

7

Od razu po upieczeniu wyjmij babkę z formy i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Jana Čujová
18. października 2022

Ciasto jest dobre, trochę bardziej wytrawne i niezbyt słodkie, mimo że dodałam dodatkową łyżkę miodu. Nalałam syrop z cykorii na kawałek, potrząsnęłam do wchłonięcia. Gorzej pod względem kalorii, ale świetnie smakuje.

Tłumaczenie automatyczne

Věra Šrámková
31. lipca 2022

Świetne ciasto, niesłodzone ciasto, dodatkowe 2 łyżki miodu. Dodano przyprawę do piernika. Białka ubić na puszystą masę. Martwi mnie to, że w cieście czuć zapach sody - następnym razem pominę. W klasycznej formie trzeba to robić partiami. Mąka nie nadaje się do przelewania, moje ciasto się rwie.

Tłumaczenie automatyczne

Míša Fenclová
29. czerwca 2022

Dwie łyżki miodu to naprawdę mało, kozioł wcale nie był słodki i dodałam rodzynki. Ale poza tym jest dobrze.

Tłumaczenie automatyczne

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu