![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Ekstrakt migdałowy nadaje wypiekanym deserom wyjątkowy migdałowy smak, który jest jednym z najbardziej popularnych. Różnica między samym aromatem a ekstraktem polega na tym, że jest on wytwarzany z najczystszego olejku z gorzkich migdałów. Możesz go zrobić w domu. Aby zrobić ekstrakt z migdałów potrzebujesz 30 ml wódki i garść migdałów, jeśli zostawisz skórkę, ekstrakt będzie bardziej aromatyczny. Umieść migdały w butelce, zalej wódką i pozostaw do zaparzenia na półtora miesiąca. Wstrząsnąć butelkę dwa razy w tygodniu. Domowy ekstrakt migdałowy może być użyty do aromatyzowania malin, brzoskwiń lub śliwek i jest równie pyszny z wanilią, czekoladą, syropem klonowym i karmelem. W mniejszych ilościach można nim aromatyzować sosy sałatkowe, sosy, kremy i lody.