Babka makowa
- 25 min.
- 60 min.
- Średnie
- 20 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 159 Kcal
- 6 g białek
- 7 g tłuszczów
- 22 g węglowodanów
Składniki
- 10 g oleju kokosowego (do posmarowania formy)
- 30 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej (do posypania formy)
- 160 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 80 g mielonego maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 5× jajko
- 2 łyżki miodu
- 40 g oleju kokosowego (rozpuść)
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 100 ml mleka owsianego (lub innego mleka)
- szczypta soli
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 170°C na termoobiegu.
Wymieszaj mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia.
W drugim naczyniu ubij jajka, miód i olej. Połącz suche i mokre składniki.
Na sam koniec wlej mleko i dobrze wymieszaj
Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy na babkę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika.
Piecz przez 40–45 minut w temperaturze 160–170°C. Sprawdź za pomocą patyczka, czy babka jest równomiernie upieczona. Jeżeli powierzchnia patyczka jest sucha, ciasto jest gotowe. Jeżeli na patyczku zostanie lepkie ciasto, piecz jeszcze przez kilka minut.
Od razu po upieczeniu wyjmij babkę z formy i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Ciasto jest dobre, trochę bardziej wytrawne i niezbyt słodkie, mimo że dodałam dodatkową łyżkę miodu. Nalałam syrop z cykorii na kawałek, potrząsnęłam do wchłonięcia. Gorzej pod względem kalorii, ale świetnie smakuje.
Tłumaczenie automatyczne
Świetne ciasto, niesłodzone ciasto, dodatkowe 2 łyżki miodu. Dodano przyprawę do piernika. Białka ubić na puszystą masę. Martwi mnie to, że w cieście czuć zapach sody - następnym razem pominę. W klasycznej formie trzeba to robić partiami. Mąka nie nadaje się do przelewania, moje ciasto się rwie.
Tłumaczenie automatyczne
Dwie łyżki miodu to naprawdę mało, kozioł wcale nie był słodki i dodałam rodzynki. Ale poza tym jest dobrze.
Tłumaczenie automatyczne