Pasta drożdżowa do chleba
- 5 min.
- 6 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Pasta drożdżowa nie jest wprawdzie modna ani popularna, ale nie daj się zwieść pozorom! Jest nie tylko smaczna, ale również zawiera mnóstwo witaminy B. No i zawsze fajnie spróbować czegoś nowego!
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 190 Kcal
- 12 g białek
- 14 g tłuszczów
- 4 g węglowodanów
Składniki
4 porcji
Etykiety
Sposób przygotowania
1
W niewielkim naczyniu ubij na pianę jajka, sól i pieprz.
2
Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Wrzuć na gorący tłuszcz drobno posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu przez 1–2 minuty.
3
Następnie wrzuć pokruszone drożdże, dolej mleko i mieszaj, dopóki drożdże się nie rozpuszczą (ok. 1–2 minuty).
4
Wlej na patelnię ubite jajka, zmniejsz ogień i mieszaj przez 2 minuty. Pasta powinna mieć konsystencję delikatnej jajecznicy.
5
Podawaj z pieczywem, jeszcze ciepłą.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Lubię to odkąd byłam mała, moja mama często to dla nas robiła! ona jest bardzo dobra. Ania
Tłumaczenie automatyczne
A co jest zdrowego w tej paście?Smażone jajka są najbardziej nie zdrowe,mleko dla dorosłych też nie,a wszystko zabite w wys temperaturze!😡
Doskonały. Zrobiłam go z 2 kostek drożdży (42g) i 3 jajek, które wyszły na około 2 duże porcje.
Tłumaczenie automatyczne