Mleko migdałowe – przepis podstawowy
- 10 min.
- 0 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Czy wiesz, że migdały to jedno z najlepszych źródeł witaminy E? Oprócz tego zawierają jeszcze minerały, wpływają kojąco na układ nerwowy, obniżają cholesterol i wzmacniają mięśnie. A przede wszystkim są pyszne! Spróbuj zrobić z nich domowe mleko migdałowe, które możesz dalej wykorzystać do smoothie, müsli, owsianek lub po ot tak wypić szklankę.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 322 Kcal
- 10,2 g białek
- 26,7 g tłuszczów
- 3,7 g węglowodanów
Składniki
4 porcji
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Migdały odcedź i wylej wodę.
2
Umieść je w blenderze i dodaj 1 litr świeżej zimnej wody, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy.
3
Zblenduj na gładką masę. (Jeżeli masz blender wysokoobrotowy, wystarczy 40 sekund na najwyższych obrotach.)
4
Zmiksowaną masę przecedź co najmniej trzy razy przez lnianą ściereczkę.
5
Przecedzony napój przelej do czystego słoika i przechowuj w lodówce. Mleko należy spożyć w ciągu tygodnia, dlatego zrób go zawsze tylko tyle, ile jesteś w stanie spożyć przez tydzień.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Wspaniały
Tłumaczenie automatyczne
Mleko na super, dodaję daktyle, czasem kokos. Pozostałą mieszankę dodaję do ciasta podczas pieczenia babci.
Tłumaczenie automatyczne
Top
Tłumaczenie automatyczne