
Jemy zdrowo i smacznie

Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Banana rozgnieć widelcem. Dodaj płatki, syrop daktylowy, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Składniki dokładnie wymieszaj i nałóż do nieprzywierającej formy na donuty. Piecz przez około 10 minut w temperaturze 170–180°C.
W międzyczasie przygotuj polewę: twaróg, banana, syrop daktylowy i sproszkowane jagody zmiksuj blenderem na gładką masę.
Ostudzone donuty polej polewą, a następnie posyp posiekanymi pistacjami i nasionami chia.
* Jagody acai to owoce spokrewnione z europejską czarną jagodą. Dzięki wysokiej zawartości witamin i antyutleniaczy zaliczane są do tzw. superżywności (ang. superfood).
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
W przepisie jest albo zbyt dużo płatków, albo brakuje jakiegoś mokrego składnika. To nie do końca działa...
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego