Jogurtowy tort urodzinowy
- 220 min.
- 30 min.
- Średnie
- 10 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 145 Kcal
- 11 g białek
- 23 g tłuszczów
- 36 g węglowodanów
Składniki
- 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 38 g skrobi kukurydzianej
- 12 g proszku do pieczenia
- 65 g masła
- 65 ml wody
- 5× jajka (rozmiar M) (oddzielić białka od żółtek)
- 75 g cukru trzcinowego kryształu
- 1 kg białego jogurtu greckiego (10 % tłuszczu)
- 100 g dobrej gorzkiej czekolady (70 % kakao)
- 30 g holenderskiego kakao
- 200 g konfitury z czarnej porzeczki
Etykiety
Sposób przygotowania
Zacznij od odsączenia jogurtu greckiego z nadmiaru płynu. Krem będzie miał dzięki temu lepszą konsystencję. Weź sitko i powieś je nad miską. Nie może dotykać dna. Przełóż na nie jogurt i pozostaw na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc (w lodówce).
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokryj tortownicę (⌀ 26 cm) papierem do pieczenia.
Zrób biszkopt. Do dużej miski przesiej mąkę orkiszową, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Następnie rozgrzej w rondelku na wolnym ogniu masło. Zdejmij rozpuszczone masło z ognia, dodaj do niego 65 ml wody, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
W międzyczasie ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Do piany dodaj sukcesywnie łyżkami 40 g cukru trzcinowego, ciągle ubijając. Piana powinna błyszczeć.
W drugim naczyniu ubij na kogel-mogel żółtka z pozostałymi 35 g cukru. Delikatnie wymieszaj łyżką kogel-mogel z pianą z białek. Ostrożnie przesyp do jajek mąkę z proszkiem do pieczenia i skrobią, a na sam koniec ostudzone masło z wodą. Delikatnie wymieszaj, przelej ciasto na blachę i piecz przez 20–22 minut w temperaturze 175–180°C.
Pozostaw spód do przestygnięcia na około 2 godziny. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, pokrój go wzdłuż na 3 plastry. Odstaw i zacznij przygotowywać masę.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Będziesz potrzebować garnka i miski (najlepiej szklanej lub nierdzewnej), którą można włożyć do garnka, ale która nie dotyka jego dna. W małym rondelku zagotuj trochę wody. Zmniejsz ogień na średni i wstaw miskę do garnka. Pamiętaj, że jej dno nie może stykać się z powierzchnią wody. Połam czekoladę, wsyp ją do miski i poczekaj, aż powoli się rozpuści. Przełóż odsączony jogurt grecki do średniego naczynia. Dodaj kakao i rozpuszczoną czekoladę.
Przełóż tort masą. Pierwszy plaster biszkoptu posmaruj połową dżemu porzeczkowego, a następnie ok. półcentymetrową warstwą masy czekoladowej (czyli mniej więcej ⅓ przygotowanego kremu). Przykryj drugim plastrem ciasta. Rozsmaruj na nim resztę dżemu i ⅓ masy. Nakryj ostatnim plastrem biszkoptu. Na wierzchu rozsmaruj resztę masy. Udekoruj świeżymi owocami: malinami, truskawkami, jagodami.
Wstaw tort do lodówki na co najmniej 30 minut, żeby się przegryzł.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Muszę powiedzieć, że to naprawdę jest do bani! Świetne ciasto. Zmniejszyłam też kaloryczność dodając do śmietanki zamiast cukru i syropu z cykorii erytrytol i wyszło naprawdę pysznie! 🎂👌
Tłumaczenie automatyczne
Już dawno nie robiłam tak wspaniałego ciasta. Jogurtu nie kapałam, bo nie miałam, ale to nie miało znaczenia. Do dekoracji możesz użyć absolutnie wszystkiego. Smakowało niesamowicie i było całkowicie odkurzone.
Tłumaczenie automatyczne