Eintopf z soczewicą i ciecierzycą
- 15 min.
- 30 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Popularne danie z kuchni niemieckiej. Czy znacie tak zwany Eintopf?
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 382 Kcal
- 16 g białek
- 10 g tłuszczów
- 51 g węglowodanów
Składniki
4 porcji
- 300 g surowych ziemniaków najlepiej typ B (w postaci surowej)
- 200 g selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- ½× duża biała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2× liść laurowy
- 140 g zielonej soczewicy (waga na sucho)
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 400 g gotowanej ciecierzycy
- 350 ml wody
- 1 garść natki pietruszki (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1
Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Oczyść selera naciowego i pokrój go w kostkę o grubości 1,5 cm. Przeciśnij czosnek przez praskę, drobno posiekaj cebulę.
2
W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i liść laurowy. Smaż wszystko przez 2 minuty na wolnym ogniu.
3
Następnie dodaj pokrojone ziemniaki, selera i czosnek, wymieszaj i smaż przez kolejne 4 minuty. Wsyp do garnka soczewicę i ciecierzycę, wlej pomidory z puszki, dodaj 350 ml wody i wymieszaj. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20–25 minut do miękkości.
4
Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp natką i podawaj.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
No cóż, szybkie, nie inspiruje, ale też nie razi. Musiałam dodać 200ml więcej wody, bo inaczej byłoby bardzo suche.
Tłumaczenie automatyczne
Świetnie, zastąpiłam część ziemniaków dynią i dodałam balię brązowych grzybów.
Tłumaczenie automatyczne
Bardzo smaczne, niskokaloryczne, ale super sycące. Pozostaje na liście ulubionych. Do przyprawiania użyłam przypraw orientalnych.
Tłumaczenie automatyczne