Rolada marchewkowa
- 25 min.
- 20 min.
- Średnie
- 10 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 161 Kcal
- 8 g białek
- 6 g tłuszczów
- 17 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C.
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i imbirem. Jajka ubij z miodem i mlekiem, a następnie przelej do miski z mąką, dodaj pozostałe składniki. Na sam koniec dodaj utartą marchewkę.
Ciasto wlej do formy (25 × 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i umieść w rozgrzanym piekarniku. Piecz przez 12–18 minut w temperaturze 165–175°C.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Serek śmietankowy, twaróg, miód i ekstrakt waniliowy ubij na puszysty krem. Upieczone ciasto ostrożnie wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę i zwiń w rulon (razem ze ściereczką). Pozostaw je tak na co najmniej 5 minut.
Ciasto rozwiń, posmaruj równomierną warstwą kremu i zwiń w roladę. Włóż na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Doskonała, zdrowa, zrównoważona dobroć. Na śniadanie/deser/po obiedzie. Na pewno zrobię to ponownie. Ja jednak rozciągnęłabym ciasto na większy rozmiar, żeby rolada była trochę cieńsza i miała większą powierzchnię.
Tłumaczenie automatyczne
Doskonały! Dla dobra dzieci dodałam do kremu gotowane kiwi. Ale jest wystarczająco słodki z miodem. Polecam.
Tłumaczenie automatyczne