Przekładaniec czekoladowy
- 840 min.
- 16 min.
- Średnie
- 6 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 585 Kcal
- 26 g białek
- 35 g tłuszczów
- 43 g węglowodanów
Składniki
- 4× jajko
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 6 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 3 łyżki holenderskiego kakao
- 150 ml wody
- 500 g odtłuszczonego twarogu
- 75 g odżywki białkowej o smaku waniliowym (możesz pominąć)
- 3 łyżki erytrolu (można go zastąpić cukrem trzcinowym)
- 7 g agaru w proszku (można zastąpić żelatyną w odpowiedniej proporcji)
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 175–180°C.
Przygotuj 2 naczynia. Oddziel żółtka od białek i umieść je w osobnych naczyniach.
Do naczynia z żółtkami dodaj miód i olej, ubij na kogel-mogel.
Następnie dodaj proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Wyrób dość rzadkie ciasto. Na chwilę odstaw.
Białka w drugim naczyniu ubij na sztywną pianę.
Połowę piany dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj drugą połowę i ponownie ostrożnie wymieszaj.
Przygotuj sobie teflonową formę do pieczenia o wymiarach 25 cm × 30 cm.
Ciasto wlej do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175–180°C. Piecz przez 10–12 minut.
Upieczony spód pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 35–40 minut.
W międzyczasie przygotuj niewielki rondelek i na średnim ogniu zagotuj w nim 150 ml wody.
Zanim woda się zagotuje, w dużej misce wymieszaj twaróg, odżywkę białkową i erytrol.
Następnie wsyp do wrzątku agar-agar i gotuj przez 30 sekund na średnim ogniu.
Wlej zawartość rondelka do naczynia z twarogiem i dokładnie wymieszaj.
Masę rozsmaruj na upieczonym spodzie i wstaw na co najmniej 8–12 godzin do lodówki.
Kiedy masa zastygnie, przygotuj kąpiel wodną i rozpuść w niej czekoladę i olej kokosowy. Będziesz potrzebować garnka i miski (najlepiej szklanej lub nierdzewnej), którą można włożyć do garnka, ale która nie dotyka jego dna. Do garnka wlej niewielką ilość wody (tylko tyle, by jej powierzchnia nie stykała się z dnem miski) i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, by zbytnio nie bulgotała. Połam czekoladę na kawałki i wrzuć ją do miski razem z olejem kokosowym. Miskę ostrożnie ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą i ciągle mieszając, rozpuść czekoladę i olej nad gorącą parą.
Na koniec równomiernie polej krem roztopioną czekoladą i pozostaw do zastygnięcia na co najmniej 1 godzinę.
Pokrój gotową miskę na żądaną liczbę porcji i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Uwielbiam ten przepis, zawsze robi się kurz
Tłumaczenie automatyczne
Do korpusu dodałam odrobinę mleka. Plasterki bardzo wszystkim smakowały 🙂
Tłumaczenie automatyczne
Atak był świetny, ale pisk był mocno ubity, nawet ubite białka nie pomagały. Dałabym raz tyle twarogu, a czekolady o połowę mniej, żeby ładniej wyglądało, ale poza tym bardzo smacznie.
Tłumaczenie automatyczne