Pełnoziarnista babka wielkanocna
- 110 min.
- 55 min.
- Skomplikowane
- 20 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 114 Kcal
- 3 g białek
- 4 g tłuszczów
- 17 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Przygotuj zaczyn. Wymieszaj miód z letnim mlekiem i wkrusz do niego drożdże. Przykryj i na chwilę odstaw.
Przesyp rodzynki do dużej miski i zalej je wrzątkiem.
W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, płatki owsiane i sól.
Wlej zaczyn do suchych składników, dodaj oba żółtka i skórkę z cytryny. Ręcznie, a najlepiej za pomocą robota kuchennego wyrób gładkie ciasto.
Po 5 minutach wyrabiania dodaj olej kokosowy i odcedzone napęczniałe rodzynki. Wyrabiaj przez kolejnych 5 minut.
Przykryj gotowe ciasto czystą ściereczką i wstaw je na godzinę w ciepłe miejsce.
Wyjmij ciasto z miski na stolnicę oprószoną mąką i jeszcze przez chwilę delikatnie pougniataj. Przełóż do dużej natłuszczonej formy na babkę.
Posyp płatkami migdałowymi.
Piecz przez 40–45 minut w temperaturze 165–175°C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto jest dobrze upieczone.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
droga Iano Każdy, kto potrafi przewijać, ma wyraźną przewagę. Na górze jest napis chleb wielkanocny, a potem lista składników. Poniżej reklama, potem przepis w 9 krokach, wreszcie recenzje. Najwyraźniej, jeśli go znalazłeś, powinieneś był przejść obok niego. Uwielbiam ten przepis, robiłam już dwa razy. Dodaj trochę białej mąki (30%), aby uzyskać większą puszystość.
Tłumaczenie automatyczne
A jaki jest przepis? Co robimy z tymi składnikami?!
Nie była tak puszysta jak zwykła mąka pszenna (ale wiadomo), ale w smaku była zdecydowanie, znacznie smaczniejsza. Świetnie dla mnie.
Tłumaczenie automatyczne