Pavlova
- 15 min.
- 95 min.
- Skomplikowane
- 8 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 102 Kcal
- 10 g białek
- 2 g tłuszczów
- 11 g węglowodanów
Składniki
- 4× białko jajka
- 200 g erytrolu (można zastąpić ksylitolem)
- 1 łyżka octu jabłkowego (można zastąpić octem winnym)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 100°C.
Przygotuj kąpiel wodną: będziesz potrzebować 2 garnków (jeden większy, drugi mniejszy) lub dużego garnka i mniejszej miski metalowej.
Do dużego garnka wlej trochę wody – tylko tyle, by jej powierzchnia nie stykała się później z dnem mniejszego naczynia. Zagotuj wodę, a następnie zmniejsz płomień.
Teraz wstaw do dużego garnka ten mniejszy (lub miskę), wbij do niej białka i zacznij ubijać. Ubijając, sukcesywnie dodawaj erytrytol, ocet i ekstrakt waniliowy.
Ubijaj przez 5–7 minut, aż do powstania sztywnej białej piany. Po wyjęciu trzepaczek powinny w niej zostać „szpice”, które nie opadają ani nie zginają się w dół.
Pokryj blachę papierem do pieczenia, wylej na nią pianę z białek i uformuj z niej koło o średnicy ok. 30 cm.
Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika i wysusz pianę (w temperaturze 100°C, przez ok. 1,5–2 godziny). Następnie wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj go! Pozostaw spód do wystygnięcia w piekarniku, potrwa to co najmniej kilka godzin; możesz spokojnie zostawić go tam na całą noc.
Jak poznać, że jest gotowy? Kiedy dotkniesz jego powierzchni, będzie całkowicie suchy i nic nie przyklei Ci się do palców.
Bezpośrednio przed podaniem deseru przygotuj masę.
W misce wymieszaj twaróg i miód, przekrój laskę wanilii i wydłub nożem nasionka z jednej polówki. Dodaj je do twarogu.
Przygotowaną masę rozsmaruj łyżką na całkowicie ostygniętym korpusie i ozdób deser świeżymi truskawkami i siekanymi pistacjami.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
nie chce stwardnieć po 3 godzinach, ma ktoś jakiś pomysł?
Tłumaczenie automatyczne
super